


İmplantoloji
Diş İmplantları, eksik olan dişlerin yerine, çene kemiğine yerleştirilen biyolojik olarak uyumlu titanyumdan üretilen vidalardır.Doku dostu olarak bilinen titanyum,kemik ile hücresel düzeyde özel bir bağ oluşturarak biyolojik dokulara kolayca uyum sağlamaktadır. İmplantlar, tek veya birden fazla diş eksikliğinde , küçük bir cerrahi işlemle çene kemiğine yerleştirilir.İmplantlar uygulandıkları kemiğin yoğunluğuna ,uygulanan kemik bölgesine göre ve hastanın yaşına ve genel sağlık durumu gibi faktörlere bağlı olarak ortalama 2-6 ayda kemik ile bütünleşir Bu süreç sonrası implantların üzerlerine hareketli veya sabit protezler yapılabilir.
Diş eksikliği var ise ;
Diş kaybı hem fiziksel hem de estetik kayıpla sanuçlanacak bir dizi olayın başlangıcıdır.Bir veya daha fazla diş kaybı gülümsemenizde adeta bir delik açılmasına neden olur.yine çiğneme fonksiyonu kaybına ve sağlıklı beslenmenize de engel olacaktır. Fazla diş kayıplarında çene eklemlerinde de ciddi sorunlara neden olmaktadır.Bu sorunlar erken dönemde çözülmez ise kalıcı olabilmektedir.
Yine diş eksikliğinde oluşan en büyük sorun ise kemik kaybının oluşmasıdır.Çene kemiğini uyarıcı niteliklte olan diş kökü olmazsa kemikte rezorbsiyon (erime ) başlar.Dişler ve etrafındaki dokular çene yüz görünümünde önemlidir.Dişler ve etrafındaki doduların kaybında fiziksel görünümümüzde de olumsuz değişiklikler olmaktadır.Çene- yüz görünümde çökmeler,dudak kenarlarında büzüşmeler ve daha yaşlı bir görünüm oluşur. Dental implanlar oluşabilecek bu sorunların önüne geçmeye yardımcı olmaktadır.(özellilkle oluşan kemik kayıplarının önüne geçmektedir)
Dental implantların avantajları nelerdir?
Doğal dişlerin eksikliğinde en iyi alternatiftir.
Çiğneme fonksiyonları kendi doğal dişlerimize en yakın sistemdir.
Çene kemiği erimelerini (eksik diş bölgesinde) en aza indirger.
Eksik dişlere komşu dişler aşındırılmaz ,kendi doğal dişlerimize zarar verilmez.
Estetik olarak daha başarılı bir işlemdir.
Takıp çıkarılan diş protezlerine göre hastalar kendilerini daha rahat ve daha konforlu hissederler.
İMPLANT HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?
İmplantlar; tek diş eksikliğinde, birden fazla diş eksikliğinde veya ağızda hiç diş olmadığı durumlarda uygulanmaktadır.
TEK DİŞ EKSİKLİĞİ

BİRDEN FAZLA DİŞ EKSİKLİĞİNDE
İki veya daha fazla implant dayanak olarak kullanılıp köprü sistemi şeklinde protez yapılır,


TOTAL DİŞ EKSİKLİĞİNDE
Alt çenede en az iki,üst çenede ise en az 4 implant yapılarak hareketli total veya parsiyel protez yapılabilir,

En az 4 implant yapılarak sabit protez yapılabilir (all-on-four)

Veya daha fazla implant uygulayarak sabit protezler yapılabilir.
İMPLANT YAPILABİLMESİ İÇİN GEREKLİ KRİTERLER NELERDİR?
Çene kemiğinin yeterli kalınlıkta ve yükseklikte olduğu durumlarda dental implant yapılabilir. Yeterli Çene kemiğinin olmadığı durumlarda ise; bu bölgeye çeşitli işlemler uygulanarak (sentetik ,insan veya hayvan kaynaklı kemik greftleri) yeni kemik ilaveleri ile, implantın yerleştirilmesine uygun hale getirilir
İMPLANT uygulamasında AĞRI DUYAR MIYIM?
İmplant yerleştirme işlemi lokal anestezi altında gerçekleştirildiği için ağrı hissedilmesi söz konusu değildir. Operasyon öncesi genellikle lokal anestezi tercih edilmesine rağmen hastanın tercihi ve hekimin uygun görmesi durumunda genel anestezi de kullanılmaktadır. İşlemin gerçekleştirildiği ilk gün çok az bir ağrı hissedilebilir. Hekiminiz olası ağrıları kontrol etmek için bazı ilaçlar ve önerilerde bulunmaktadır.
İMPLANT İÇİN HERHANGİ BİR YAŞ SINIRLAMASI VAR MIDIR?
İmplant için üst yaş sınırlaması yoktur. Çocuklarda ve gençlerde ise büyüme gelişimini tamamlamış olması gerekmektedir(16-18yaş).
İMPLANT OPERASYONU SONRASI PROTEZLER NE ZAMAN YAPILMAKTADIR ?
İmplant operasyonu sonrası 1,5 ay ile 3 ay sonra protez yapılmaktadır. Bazı durumlarda immediat implant uygulamaları da yapılmaktadır. Diş çekilip hemen yerine implat uygulanabilmektedir(aktif enfeksiyon yok ve primer stabilite var ise). Veya bazı durumlarda (özellikle ön bölgede) implant ve üst yapı protezi de aynı seansta yapılabilmektedir.

